• Hová tűntek a megfizethető lakások az ingatlanpiacról?
  • Mi indokolja a megállíthatatlanul emelkedő árakat Budapesten ?
  • Érdemes még befektetésre lakást venni? Tarthatunk-e egy újabb "ingatlan lufitól"?
  • Mit tegyen az, aki megfizethető áron szeretne lakást vásárolni?

A riport hanganyagát itt találod (3:45 - 17:43)

A riport kapcsán készültünk egy általános összefoglalóval is:

Általánosságban van-e változás a trendekben? mely kerületek  a legdrágábbak/legolcsóbbak, mely ingatlantípus a leginkább/legkevésbé kelendő?

emelkedő ingatlanárakA budapesti lakáspiac 2015 óta nagyon élénk, és ez valószínűleg tartani is fog még jó darabig, hiszen az ingatlan biztonságos befektetés, és a kamatok csökkenésével jó hozamot termelő eszközzé vált.

Árak tekintetében a budai kerületek milliós négyzetméter árai vezetik a sort, de a legnagyobb sláger még mindig a belvárosi lakás, ahol sok külföldi is vásárol, és a bérleti díjak is magasak, így a vételár is egyre magasabbra kúszik, és a jó adottságú ingatlanok m2 ára itt is eléri az 1 Millió Ft-ot.

A központtól kifelé csökkenek az árak, de a legnépszerűbb belvároson kívüli területeken, például Zuglóban, vagy a 13.kerületben is átlagban 450 eFt-os m2 árakkal kell számolni egy használt ingatlan esetében, és 600 eFt-tal az új építésűeknél.

A legnagyobb kereslet hagyományosan a jó elhelyezkedésű- (ahonnan a centrum 15-20 percen belül könnyen megközelíthető), 1,5 - 2 szobás ingatlanokra van.

10-ből 7-en ilyen lakást szeretnének venni, így ezek ára folyamatosan emelkedik.

Kisméretű, megfizethető lakást  alig lehet találni - ennek mi az oka?

Erre a lakástípusra sokkal nagyobb a kereslet, mint a kínálat.
A legkisebb lakásokra egyébként mindig is - még a válság éveiben is -  folyamatosan volt kereslet, csak akkor a lélektani határ a 10 millió ft volt, mára ez a szint felment 20 millió ft-ra, ami bizonyítja, hogy 5 éven belül akár duplájára is nőhettek az lakásárak.

6 évvel ezelőtt egy felújítandó, 33 m2-es zuglói tégla építésű házban lévő felújítandó garzont
például meg lehetett vásárolni 8 millió ft-ért, ma pedig 16 millió ugyanennek az ára..

10 évvel ezelőtt még a lakóingatlan piacot az élethelyzetekből adódó változások mozgatták, és a befektetési célú vásárlás nem volt meghatározó, de ez az utóbbi években ez megváltozott, mert a kisméretű lakások piacán ma már több mint 30% az aránya a befektetési célú vásárlásnak.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy gyermekeinek veszik meg a lakást, aki az egyetemei évek alatt-, vagy pályakezdőként fogja használni, és így nem kell albérletet fizetni, sőt ha maga mellé vesz egy lakótársat, akkor az ő bérleti díjából még a zsebpénzt is megtermeli neki a lakás.

A befektetők azért ezt a típust keresik, mert ez a legkönnyebben értékesíthető,
ha pedig bérbe adják, fajlagosan ennek a típusnak a legmagasabb a bérleti díja, mivel a bérleti piacon is ez a legkeresettebb.

Értékesítés esetén ezt a lakás típust könnyedén el tudja adni a tulajdonos is, ha van rá ideje és energiája.

Ha pedig a tulajdonos profi közvetítőt bíz meg az értékesítéssel, gyakran ki sem kerül az ingatlan a piacra, mert a közvetítőnél sorban állnak a vevők, és a jó adottságú ingatlanokat azonnal megveszik.

Miért nem fordul mindenki ingatlanosokhoz és vesz/elad saját maga?

Drágább ingatlanközvetítőn keresztül értékesíteni a lakást?

Nem minden eladónak van szüksége erre a szolgáltatásra.
Taxival sem közlekedik mindenki, aki egyik pontból a másikba akar eljutni.

Ezt tiszteletben kell tartani, ezt én nem is tartom problémának.
Nekünk azokat kell kiszolgálnunk, akinek a szolgáltatásunkra igénye és lehetősége van.

Melyek az ingatlanosokat leginkább terhelő piaci gondok?

A legnagyobb problémát számunkra az amatőr közvetítők jelentik, akik próba-szerencse alapon tevékenykednek, szakmailag felkészületlenek, gyakorlatlanok, néha agresszívek és etikátlanok is és így nagyon kártékonyan hatnak a piacra.
Emiatt rossz általánosságban a  szakmánk képviselőinek megítélése.

Akik viszont hosszútávon gondolkodnak, azok képezik magukat és színvonalas szolgáltatást nyújtanak,
mert tudják, hogy azt hogyan kell csinálni!
Őket legtöbb esetben már ajánljál egymásnak az ügyfelek.

Mit tegyen az, aki megfizethető áron szeretne lakást vásárolni?

Forduljon vásárlási szándékával olyan ingatlanközvetítőhöz, aki ismeri azt a részpiacot, ahol ő vásárolni akar.
Hiszen az ingatlanközvetítőnek az a munkája, hogy figyelemmel kísérje a piacot és annak változásait, és ismereteit megbízója szolgálatába állítsa.
Magyarországon nem elterjedt még, hogy a vevők bíznának meg jutalék ellenében ingatlan közvetítőt azzal, hogy találja meg neki álmai lakását, de a változó helyzethez alkalmazkodni kell. Ha a vásárló szolgáltatást szeretne igénybe venni, azt minden területen csak díjfizetés ellenében teheti.  A fejlett piacgazdaságokban a vevői képviselet egyébként teljesen normális dolog.

Arra azonban felhívjuk a figyelmet, hogy csak leinformálható, referenciával rendelkező ingatlanközvetítőhöz forduljanak ingatlan ügyeikkel kapcsolatban!